В неделя вечерта Ангела Меркел бе гост в предаване на ZDF.

...
 В неделя вечерта Ангела Меркел бе гост в предаване на ZDF.
Коментари Харесай

Меркел има железни нерви

 В неделя вечерта Ангела Меркел бе посетител в предаване на ZDF. Тя направи равносметка на една напрегната седмица, в която се споразумя със социалдемократите за нова необятна коалиция. Всъщност ХДС ще даде всички значими постове в новото държавно управление на съдружния си сътрудник. Без канцлерския пост, несъмнено!
ГСДП поема външното министерство и министерството на финансите, макар че ХДС беше безапелационният победител в изборите през септември. Това в действителност е впечатляващ триумф за социалдемократите, който обаче не съумя да предотврати разтърсванията в партията. Християндемократите също не са доволни. Съпартийците на Меркел я подлагат на критика изключително остро за метода, по който водеше договарянията. А това е необичайно за една партия, в която предаността към канцлерите ѝ е заложена в гените на партийните членове.

И в този момент, в телевизионното предаване, Меркел изговаря няколко извънредно ясни фрази: Постигането на единодушие стана допустимо единствено с извънредно мъчителни взаимни отстъпки по отношение на ГСДП ( " включително и за мен персонално " ). " 12 часа говорихме единствено за разпределението на ресорите ", издава тя и наподобява по този начин, като че ли е следила целия развой без необикновен интерес. И някак апропо заклеймява всички истерични диспути в личната си партия, в това число и спекулациите за времето след нея: тя иска да остане канцлерка още четири години и изобщо не има намерение да се отхвърля от председателството на партията. Точка.

 

Непоколебима макар рецензиите

Ангела Меркел знае доста добре, че в партията ѝ има брожения. Тя познава младите, най-вече консервативни съпартийци - като Йенс Шпан или Юлия Кльокнер. Те отправят мощен призив за обновяване и явен профил след всичките мъчителни години, в които председателката на партията водеше всъщност социалдемократическа политика. И в този момент Меркел декларира най-общо, че ще има поради младите бунтари при разпределението на постовете в новото държавно управление. Това, че Юлия Кльокнер има положителни шансове да оглави аграрното министерство в действителност беше ясно от дълго време. Но все пак в този момент младите християндемократи гръмко приветстват тази крачка на канцлерката. И по този начин Меркел съумя небрежно да ги притегли на своя страна. Казано с други думи: нейната власт към момента е огромна.

Едно обаче би трябвало да е ясно: никой различен, с изключение на германеца, не би проявил разбиране, в случай че и в този момент политиците не съумеят да сформират държавно управление. Дълбоко наранената и разкъсвана от вътрешни битки ГСДП се нуждае от тлъста плячка, с цел да може да убеди своите членове да одобрят съдружното съглашение. И затова Ангела Меркел прави мъчителни взаимни отстъпки. Стоическият израз на лицето ѝ сигнализира, че просто няма различен метод. Тази жена има стоманени нерви!
 Йенс Турау
Йенс Турау

Методът на Меркел

Да, Меркел наистина има стоманени нерви. Доказвала го е неведнъж. Разбира се, че съществува заплаха да прекали със своето успокоение и леден натурализъм. Но няма да е по никакъв начин учудващо, ако тя още веднъж реализира триумф с метода " Меркел ". Този път той би изглеждал по този начин: макар и с тъга на сърцето, членовете на ГСДП споделят ДА за необятната коалиция духовете се успокояват; Ангела Меркел разговаря по-дълго от нормално със своите критици, само че в подмяна си остава това, кое е. А точно: председателка на партията и канцлерка за още четири години.

Нека си кажем почтено, че това е най-вероятният вид. Или? Не е кой знае какъв брой вълнуващо, но  въпреки всичко е по-добре от огромния безпорядък, наименуван нови избори.

 

Виж всички публикации от Йенс Турау-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР